JULKAISTU 9.9.2018
PORMESTARIN ASUKASILTA ALPPIHARJUSSA
Merkitse kalenteriisi to 4.10.2018 klo 17.30 – 20.30.
Pormestari Vapaavuori, apulaispormestarit ja toimialojen johtavat virkamiehet saapuvat Konepajan Brunoon, jolloin heiltä voi kysyä ja saada vastauksia alueen ongelmiin ja voi myös tehdä hyviä ehdotuksia alueen kehittämiseksi. Tilaisuus on myös Konepaja-alueen asukkaille.
Tilaisuus on kaupungin järjestämä, mutta sitä isännöi Alppila Seura. Alppila Seuran
fb-sivuille on avattu tapahtuma, jossa voidaan keskustella etukäteen esille nostettavista asioista ja tarvittaessa seura voi myös esittää asukkaiden lähettämiä kysymyksiä.
Jos et ole fb:ssa, voit lähettää kysymyksiä myös seuran sähköpostiin alppilaseura@gmail.com. tai soittaa puheenjohtajalle 040 7379 513.
Lisätietoja AS_pormestarin_asukasilta-infoa.pdf
12.8.2018
Tulossa: Pormestarin Alppiharjun asukasilta to 4.10.2018 klo 17.30 – 20.30 Konepaja Brunon tiloissa.
Eivätkö yhteydenotot virkamiehiin ole johtaneet tuloksiin? Onko sinua palloteltu toimialalta toiselle eikä kukaan ota vastuuta? Miksi kolmonen menee Kuusitielle, miksi 58 siirrettiin Teollisuuskadulle? Miksi leikkipuisto Brahen remontti ei edisty? Etkö saa lastasi hoitoon alueelle?
Tämä on meille kaikille todellinen mahdollisuus saada alueen asioita virkamiesten ja päättäjien tietoon – ja toivon mukaan nytkähtämään niitä meidän toivomaamme suuntaan.
Tässä lisätietoa ja asiaan palataan, mutta merkitse jo nyt päivä kalenteriisi!
Mikä_on_pormestarin_asukasilta.docx
AS_uudet_kulkuyhteydet_Kalasatamaan.docx
4.8.2018
ALPPILA SEURA RY JA MUUT KESKISEN ALUEEN KAUPUNGINOSAYHDISTYKSET TEKEVÄT YHTEISTYÖTÄ KALLIOLAN SETLEMENTTITALON KANSSA. Kalliolan Setlementtitalo löytyy osoitteesta Sturenkatu 11 ja seuraavat tapahtumat järjestetään siellä.
6. syyskuuta klo 18 – 19.30 on info-ilta kaupungin uudesta osallisuusmallista ja stadiluotsin työstä. Keskisen piirin stadiluotsi Antti Sarpo esittäytyy ja kertoo työkentästään.
Ke 12.9. klo 16-19 on koulutustilaisuus kaupungin osallistuvaan budjetointiin luotsaavaan lauta- tai korttipeliin. Jos olet kiinnostunut, ilmoittaudu tästä https://www.facebook.com/events/873313859525262/
Toivottavasti mahdollisimman moni osallistujista pystyy ottamaan osaa pelitilaisuuksien opastamiseen 2.10., mutta osallistua voi toki muutenkin.
Peliä pelataan ti 2.10. klo 12-14 ja 16.30 – 18.30. Pelillä selkeytämme osallisuusmallia ja keräämme ideoita keskiselle alueelle tulevan 500 000 euron käyttömahdollisuuksista.
Alppila Seuran 50-vuotisjuhlat pidetään Kumppanuustalo Hannassa la 24.11.2018 klo 12-15 välillä. Juhlissa julkaistaan myös Alppiharjun kotikaupunkipolku, jonka tekemiseen saimme Suomen Kulttuurirahaston apurahan. Ohjelmasta tarkemmin myöhemmin, mutta merkitsethän ajan kalenteriisi!
JULKAISTU 12.4.2018
Muistathan tulla Kalliolan Setlementtitalolle ke 18.4.2018 klo 18.00 Alppila Seuran, Kallio-Seuran ja Puu-Vallilalaiset ry:n Kallion tienoon täydennysrakentamista koskevaan iltaan. Mukana on kaupungin suunnittelijoita, poliitikkoja…
BETONIA JA PUISTOJA KE 18.4.2018 KLO 18.00 Sturenkatu 11
ALPPILA SEURA RY KOKOUSKUTSU 8.2.2018
SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS
Aika: Keskiviikkona 28.2.2018 klo 18.00
Paikka: Kumppanuustalo Hannan leijasali, Sturenkatu 12, 00510 Helsinki
Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja pientä purtavaa! Tervetuloa!
Alppila Seura ry:n hallitus
Esityslista
1. Kokouksen avaus.
2. Kokouksen toimihenkilöiden valinta (puheenjohtaja, sihteeri, ptk:n tarkastajat, ääntenlaskijat).
3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen.
4. Kokouksen työjärjestyksen vahvistaminen.
5. Vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen esittely ja vahvistus.
6. Toiminnantarkastajan kertomus ja vastuuvapauden myöntäminen.
7. Vuoden 2018 toimintasuunnitelman ja talousarvion esittely ja vahvistus.
8. Vuoden 2018 liittymis- ja jäsenmaksujen vahvistaminen.
9. Hallituksen puheenjohtajan, vähintään neljän (4) ja enintään kahdeksan (8) hallituksen jäsenen
ja tarvittaessa ensimmäisen (1.) ja toisen (2.) varajäsenen valinta vuodelle 2018. Hallituksen ja
puheenjohtajan toimikausi on yksi kalenterivuosi.
10. Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan (yksi molempia) valinta vuodelle
2018.
11. Yhdistyksen kokousten koollekutsumistavasta päättäminen.
12. Alueen ajankohtaisia asioita.
13. Muut mahdolliset asiat.
14. Kokouksen päättäminen.
VUODEN 2017 TOIMINTAA
20.12.2017
MITEN PÄÄSET KALASATAMAAN?
Avoin asukastilaisuus Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen avautumisesta,
liikennejärjestelyistä ja palveluista.
10.1.2018 Kinaporin palvelukeskuksen juhlasalissa alkaen klo 17.00, osoitteessa
Kinaporinkatu 9, 00500 Helsinki.
Millaisia palveluita uusi suurkeskus tarjoaa ja kuinka ihminen sieltä tarvitsemansa palvelut löytää ja saa? Tilaisuudessa asiasta kertoo terveys ja hyvinvointikeskuksen projektipäällilkkö, ylilääkäri Lars Rosengren.
Miten rollaattorilla, lastenrattailla tai muuten heikostik liikkuvana pääset keskukseen?
Tämänhetkinen julkinen liikenne ei riitä tähän eikä palvele alueiden asukkaita. Millaisia
parannuksia ja ratkaisuja asiaan ehditään saada, sillä avautuuhan keskus jo 5.2.2018?
Hermanni-Vallila seura on kutsunut tilaisuuteen asiasta vastaamaan edustajan Helsingin kaupungin liikennesuunnittelusta.
Tilaisuudessas on mukana myös myös sosiaali- ja terveystoimen
apulaispormestari Sanna Vesikansa.
Tilaisuudessa on maksuton kahvitarjoilu.
Tilaisuuden järjestää Hermanni-Vallila seura. Alppila Seura on myös ilmaissut huolensa
liikennejärjestelyistä Kalasatamaan jo aikaisemmin. Lähetimme yhdessä Vallila Seuran kanssa kirjeen asiasta nyt syksyllä. Meille luvattiin syksyllä, että 58 palaa Aleksis Kiven kadulle Pasilan aseman valmistumisen jälkeen, mutta mistäänhän ei voi olla varma. Uhkana on joka tapauksessa bussipysäkkien karsiminen Aleksis Kiven kadulta, koska niitä ”järjestetää n uudelleen”. Kannattaa siis käyttää jokainen tilaisuus asian
tivaamiseen!
11.11.2017 Alppila Seura tiedottaa
Kutsu naapurustolle tapaamiseen Vallilan Konepajan tulevaisuudesta
– Torstaina 16.11 klo. 19.30-21.30 Konepajan Brunossa, Aleksis Kiven katu 17A
On aika antaa Konepajan kukoistaa – antaa sen olla täynnä kauneutta ja muotoilua, rakkaudella tehtyä ruokaa ja tuotteita, jotka heijastavat käsityötaitoja. Luovuuden ja hauskuuden koti. Sija paikallisille pienyrityksille ja kansainvälisille ideoille.
Konepajan on aika olla lähiympäristön ydin. Ei ainoastaan paikka missä syödä tai tehdä ostoksia, vaan myös paikka jossa voi oppia ja kokea uutta.
Yksityiskohtaisten neuvottelujen loppuunsaattamisen jälkeen Yhdysvaltojen entinen suurlähettiläs Bruce Oreck aikoo ostaa Helsingin Vallilassa sijaitsevan, VR:n nykyisessä omistuksessa olevan Konepaja-kompleksin, joka muodostuu kokoonpano-, maalaamo- sekä sähköjunarakennuksesta.
Ole osa yhteistyöprosessia kanssamme. Auta meitä tekemään Konepajasta niin jännittävä ja eloisa kuin se voi olla. Tehdään yhdessä uudistettu Konepaja.
Bruce Oreck
Principal, The Train Factory
Konepaja 2100
Invitation to attend the neighborhood town hall meeting
– Thursday 16.11 at 7.30pm at Konepajan Bruno, Aleksis Kiven katu 17A
It is time for Konepaja to reborn. To be full of beauty and design, to offer crafted food and crafted objects – to be the home of creativity and fun. A place for local businesses and international ideas. Time for Konepaja to be the core of the neighborhood. Not just a place to eat or shop, but also a place to learn and experience.
Subject to completion of detailed negotiations, Bruce Oreck, the former United States Ambassador to Finland, is planning to acquire from VR, the Assembly, Paint and Electric Train buildings of the Konepaja complex located in the Vallila neighborhood of Helsinki.
Please come share your ideas and vision. Please be a part of this collaborative process. Please help us make Konepaja as exciting and vibrant as it can be. Let’s make a reinvented Konepaja.
Bruce Oreck
Principal, The Train Factory
Konepaja 2100
Varatkaa kalenteristanne lauantai 14. huhtikuuta 2018 klo 13 – 16
Alppila Seuran 50-vuotisjuhliin Kalliolassa. Lisää myöhemmin!
Missä voi ulkoilla lasten kanssa, kun Brahen leikkipuisto on remontissa 2018 loppuun?
Brahenkentän toisessa päässä on Kaarlenpuisto, jota käyttää lähinnä päiväkoti Tapio arkipäivisin klo 17 saakka. Puistoon voi mennä myös päivisin lasten kanssa, vaikka siellä olisikin päiväkodin ryhmiä, ilmoitti päiväkoti Tapion johtaja.
Viikonloppuisinhan siellä ei ole päiväkotiryhmiä lainkaan.
Päiväkoti Pikku-Duunarin piha Kirstinkujalla on yleisessä käytössä vasta klo 17 jälkeen ja viikonloppuisin.
Viereisen Åshöjdenin koulun piha on käytössä sen jälkeen, kun siellä toimivat iltapäivähoitoryhmät ovat lähteneet eli noin 17 jälkeen. Koulussa on kuitenkin iltaisin ja viikonloppuistin toimintaa, joten pihalla liikkuu autoja ja vastuu jää vanhemmille.
Tammikuun lopussa 2018 avautuu uusi päiväkoti Ebeneser-taloon Helsinginkadulle. Sen jälkeen myös sen piha on käytössä päiväkotitoiminnan ulkopuolella. Aleksis Kiven koulun iltapäivähoidolla on väistötilat Alppilan entisessä apteekissa
ja lapset ulkoilevat Lenininpuistossa ilman aitauksen tarjoamaa suojaa. Jos ulkoilutat siellä koiraasi, ethän päästä sitä irti ja muistat korjata sen jätöksen aivan erityisen huolellisesti.
Tervetuloa vuosikokoukseen Hannaan ke 15.2.2017 klo 19.00.
Kahvitarjoilu!
MITEN SÄHKÖASEMA VAIKUTTAA JOSAFATINKALLIOIHIN?
Josafatinkallioiden alle rakennetaan sähköasema, jonka sisäänkäynti tulee Wallininkadun sillan kupeeseen. Sähköaseman koneet lasketaan kuiluun avaamalla Josafatinkatu.
Ollaanko hienoa kalliopuistoa nyt jälleen tuhoamassa? Milloin oikeasti suojellaan kaupunginosan hienot puistot?
Kestävätkö viereisten talojen hormit ja muut rakenteet tulevan sähköaseman räjäytystyöt?
Mihin pitäisi sijoittaa sähköaseman maan päälle tuleva ilmanvaihto- ja hätäpoistumistierakennus? Mikä olisi paras paikka asukkaiden ja puiston kannalta? Ilmanvaihtokoneet pitävät kovaa meteliä.
Voidaanko maanpäälle tulevan rakennuksen toiminnot jakaa eri paikkoihin ja siten pienentää haittoja?
Tule Josafatinkallioille Kirstinkadun ja Josafatinkadun kulmaan
la 23.9 klo 13-16 perehtymään asiaan tarkemmin. Näet ehdotetun rakennuksen koon, sillä rakennamme suunnitellun rakennuksen kokoisen kehikon siihen paikkaan, mihin kaupunkisuunnittelu sitä havittelee.
Musiikkia ja slangipuheenvuoro Josafatliikkeestä, joka sai kalliot aikanaan pelastettua kaikkien asukkaiden käyttöön.
Olemme paikkalla myös sateen sattuessa!
Lisätietoja jäsenkirjeestämme 2017. Sähköasemarakennuksen suunnittelukuvat ovat myös ohessa.
Alppila Seura ry, mukana myös asukasaktiiveja ja Kallio-Seura
Kävimme muiden asukastaloaktivistien kanssa tapaamassa valtuustoryhmien edustajia. Aika monet lupasivat meille tukensa, että asukastalot, mm. Hanna, säilyisivät sosiaalivirastolla.
Jos pääset, tule vielä osoittamaan mieltä ma 28.9. klo 14.30 tienoilla Senaatintorin puolelle kaupungintaloa. Kaupunginhallitus kokoontuu kello 16.00 päättämään asiasta.
Tulossa: ke 21.9.2016 klo 18.00 suuri liikenneilta, jonka Alppila Seura järjestää yhdessä Kallio-Seuran ja Hermannivallila-seuran kanssa.
HSL:n liikennesuunnitelija Lauri Räty kertoo tulevista raitiovaunulinjojen ja
bussiyhteyksien muutoksista ja aikatauluista (esim. 2,3, 1, 1A, 8, 9, 6 ja 7 sekä bussit 58 ja 51). KSV:n suunnittelijat Kaisa Reunanen ja Juuso Helander
kertovat lähialueiden rakentamisen vaikutuksista katuverkkoon ja liikennemääriin ja pysäköintimahdollisuuksiin, kevyen liikenteen kehittämisestä ja esteettömyyden huomioimisesta kaikissa järjestelyissä, esim. liikenteessä Kalasataman uudelle terveysasemalle. Lisäksi pohditaan mahdollisuutta rakentaa baana Pasilasta Vallilaan
vanhaa ratayhteyttä pitkin.
Jos sinulla on mielessäsi joukkoliikenteestä ja alueen liikenteestä kysymyksiä,
voit lähettää niitä meille etukäteen alppilaseura@gmail.com, niin välitämme niitä eteenpäin.
Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tervetuloa!
Taiteiden yönä on taas tanssit luvassa! Työväenasuntomuseon pihalla järjestetään
pelimannitanssit, katso ohjelma seuraavasta:
Alppila Seura pitää tapahtumassa puhvettia!
Pystytkö tulemaan ke 23.9. klo 17.00 kaupungintalolle tapaamaan
valtuutettuja? Tässä asukastaloverkoston mainos:
Sote-viraston asukastalon kävijä, kumppani tai kannattaja – Tule kaupungintalolle keskiviikkona kohtaamaan valtuustoryhmät. Verkosto on sopinut virallisen delegaatioajan ja kutsuu tämän tapahtuman kautta ihmisiä mukaan.
Tapaaminen kaupungintalon sisäaulassa kello 17.00.
Tapaaminen valtuustoryhmien kanssa (max. 15min) alkaa kello 17.20.
Täsmentävät ohjeet mukaan tuleville:
- Kyse ei ole mielenilmauksesta vaan tapaamisesta jolla pyritään dialogiin.
- Edellisistä tapaamista oppineina, päätetään miten rytmitetään lyhyttä käytössä olevaa yhteistä aikaa niiin, että se on tasapuolista ja valtuutetut ehtivät ilmaista oman kantansa.
- Klo 17 katsotaan ketkä ovat paikalla ja sovitaan miten esittäydytään. Mieti jo etukäteen voitko esimerkiksi tiivistää oman asiasi 3-5 lauseeseen.
- Mukaan voi ottaa valtuutetuille jaettavaa materiaalia joiden kautta voi esittää laajemmin oman asiansa.
Lisäksi kirjoitamme Kumppanuustalo Hannassa ti 22.9. klo 18.00 alkaen
seuran lausuntoa Josafatinkallioiden kaavasuunnitelmista.
Tietoa voi levittää, mukaan mahtuu vielä!
HUOM! Alppila Seura ry sai tiedon kaupunkisuunnitteluvirastolta, että Josan sähköaseman maanpäällistä rakennelmaa esitetään kuitenkin siihen, mihin se oli alunperin suunniteltu. Tämä johtuu kuulemma lähinnä maisema-arkkitehdin vaatimuksesta. Tällä
ratkaisulla sivuutettaisiin KSV:n suunnittelijan ja asukkaiden yhteinen näkemys, missä rakennelmasta olisi vähiten haittaa. Lisätoimia siis tarvitaan!
Keskustelemme tästä vuosikokouksen lopulla! Tervetuloa kaikki
asiasta kiinnostuneet Kumppanuustalo Hannaan ti 15.3.2016 klo 18.00!
LAVATANSSIT ALPPILASSA
Tervetuloa kaikki 20.8. to klo 18-21 Työväenasuntomuseolle!
Jatkamme yhteistyötämme museon kanssa ja järjestämme
lavatanssit. 18-21 palautamme mieleen unohtuneita tanssi-
askeleita ja 19-21 panemme jalalla koreasti tanssiorkesterin
tahdittamana. Alppila Seura pitää puhvettia, jossa saatavilla
on kahvia, teetä ja korvapuusteja ja jäsenten aktiivisuudesta
riippuen suolaista ja vege-tuotteita.
Tervetuloa!
KÄVIMME TAPAAMASSA LINTSIN UUTTA TOIMITUSJOHTAJAA
19.3.2015
Kävimme Alppila Seuran hallituksen kanssa tapaamassa Lintsin uutta
toimaria ja teknistä johtajaa. He kertoivat luopuneensa vesilinnoihin
suunnitelluista hankkeista, monitoimiareenasta jne. Kantikas säilyy
varastona ja siihen tulee ehkä jotakin huvipuistotoimintaa lisäksi ja
pyöreään vesilinnaan on suunnitteilla huvipuistotoimintaa.
Pysäköintitalon kaavoitus vienee ainakin noin vuoden, pisararadasta luopuminen tai sen viivästyminen ei vaikuta sen rakentamiseen. Sen kansitasolle tulee linja-autojen lisäksi mahdollisuus pysäköidä henkilöautoja.
Eläintarhan suuntaan heillä ei kuulemma ole suunnitelmia, he keskittyvät
huvipuistotoiminnan kehittämiseen omalla alueellaan. Vain eteläportin
suunnitelma etenee alkuperäisen suunnitelman mukaan, mutta esim.
omenatarhahan rauhoitettiin.
Ukko-laitteeseen ei kuulemma voi laittaa koteloa, koska tuuliolosuhteet
ovat hankalat eikä sen perustuksia alunperin laskettu sellaista kuormaa
kestämään. He koettavat etsiä muita ratkaisuja pienentää sen melua.
Melumuuriin Lenininpuistoa vastaan ei kuulemma olekaan varattu
rahaa, Uusia laitteita ei ole tulossa tänä vuonna, mutta kun niitä
joskus hankitaan, he lupasivat ottaa meluhaitat heti suunnittelussa
huomioon toisella tavalla kuin Ukossa.
Ihmettelimme jälleen Kotkankadun puoleisen pysäköintialueen
rakennussuunnitelmia, kun mietimme Ukon melua Otan yhteyttä
alueen suunnittelijaan ja infoan lisää, mitä hän kertoo.
Irja Nykänen
sihteeri
Alppila Seura ry
Josafatin kallioiden tilanne on edelleen avoin. Neuvottelemme Helenin ja KSV:n kanssa tulevan sähköaseman maanpäälle ulottuvien toimintojen hajauttamisesta niin, että pömpeli olisi pienempi ja se voitaisiin sijoittaa kohtaan, johon kaikki olisivat tyytyväisiä. Tästä on käyty viranomaisneuvotteluja yhdessä asukasaktiivien kanssa ja niitä jatketaan syksyllä. Sähköasemaa aletaan rakentamaan kallioiden alle ehkä 15 vuoden kuluttua, mutta asiaa ei unohdeta. Tekniikka edistyy myös tällä alalla huimaa vauhtia, joten olemme melko luottavaisia.
Toivotamme hyvää kesää jäsenillemme ja kaikille Alppiharjun asukkaille!
Olkaa meihin yhteydessä alueeseen liittyvissä ongelmissa.
Irja Nykänen
puheenjohtaja
Alppila Seura ry
alppilaseura@gmail.com
040 7379 513
http://www.hs.fi/kotimaa/a1416894699172
Katsokaapa tätä! Alppipuistolle lisäaikaa?
Helsingin kantakaupungin alle suunniteltu Pisararata kerää yhä enemmän vastustusta.
Lähes kahden miljardin euron hanke on alkanut varsinkin maaseudun kansanedustajista tuntua pahalta samalla kun hallitus leikkaa lähes 100 miljoonaa euroa vuotuisesta perusväylänpidosta.
Tuoreet kannattavuuslaskelmat eivät puolla Pisararadan rakentamista. Liikenneviraston tekemässä arviossa hyöty–kustannus-suhde on 0,5, jos rata on käytössä vuonna 2025.
Kustannukset ovat siis kaksinkertaiset hyötyihin nähden. Se jää selvästi alle yhteiskuntataloudellisen kannattavuusrajan, toteavat selvityksen tekijätkin.
Jos valmistumisvuosi siirretään vuoteen 2030, hyöty–kustannus-suhde paranee vähän.
Liikenne- ja viestintävaliokunta ottaa Pisararadan valiokunnan listalle torstaina, koska hankkeen ympärillä kuohuu.
Valiokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen (kok) sanoo, että hanke on joutunut aivan uuteen valoon, kun aiemmin hyöty–kustannus-suhteeksi laskettiin 1,54 ja nyt se on 0,5.
”Se on totaalisesti muuttunut. Se herättää kysymyksiä”, Jokinen sanoo.
Pisararata tarvitaan, koska Helsingin ratapihan ruuhkat heijastuvat raideliikenteeseen koko maassa. Aseman välityskyky paranisi Pisararadan valmistuttua, kun osa junista pysähtyisi Helsingin rautatieaseman sijasta maanalaisella asemalla, joka tulisi Forumin kauppakeskuksen alle.
Radan kustannuksista valtio maksaisi 60 prosenttia, EU 20 prosenttia ja Helsingin seudun kaupungit 20 prosenttia. EU:n tuki tosin on täysin arvailujen varassa.
Helsingin ratapihan välityskyvyn parantamiseksi on aloitettu jo toimenpiteitä. Pasila–Riihimäki-osuus sekä Pasilan aseman läntinen lisäraide ovat jo etenemässä. Lisäksi ratapihan kapasiteettia parannetaan niin paljon kuin voidaan muuttamalla turvalaitteita, pienentämällä opastinvälejä ja tehostamalla junien operointia.
Liikenneviraston mielestä kannattaa odottaa, että aloitetut parannukset tehdään ensin ja Espoon kaupunkirata Espoon keskukseen valmistuu.
Pisararadan aloittaminen voisi siirtyä vuodesta 2018 vuoteen 2023.
Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) sanoi tiistaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei Pisararata-hanketta pidä jäädyttää. ”Vaihtoehdot ovat, että se tehdään vähän myöhemmin tai että se rakennetaan nopeammalla aikataululla.”
Ministeri Paula Risikko (kok) ei ole valmis jäädyttämään Pisararata-hanketta. Risikko tuo asian poliittiseen käsittelyyn vielä tänä vuonna.
Keskustan ja perussuomalaisten eduskuntaryhmistä vaadittiin jäitä hattuun.
”Koko Suomi, me, maksamme valtion rahoituksena peräti 60 prosenttia Pisararadasta. Samaan aikaan maakunnissa ympäri Suomen tieverkko ja sillat rapistuvat, korjausvelka kasvaa, alempi tieverkko ei kestä painavia superrekkoja, yksityisteihin ei ole rahaa”, ryöpytti liikennevaliokunnan jäsen Mikko Alatalo (kesk).
Keskusta esitti varjobudjetissaan, että Helsingin ratapihaan liittyvät ongelmat ratkaistaan Pisararataa kustannustehokkaammalla tavalla. Vaihtoehtoa ei täsmennetty.
Liikennevaliokunnan jäsen Ari Jalonen (ps) sanoo, että tässä taloudellisessa tilanteessa ”ei ole mitään järkeä tehdä noin kallista kiinteistöhanketta”.
”Tämä on tyypillinen hanke. Kun jotain on hallitusohjelmassa päätetty, hakataan päätä seinään.”
Perussuomalaisilla ei ryhmänä ole kantaa Pisararataan.
Hallitus ajaa Pisararata-hanketta, koska se on kytketty pääkaupunkiseudun kuntien kanssa tehtyyn kaavoituspakettiin, jonka tavoite on lisätä asuntorakentamista.
ALPPILA SEURA RY
28.3.2014
LAUSUNTO KSV:LLE ELÄINTARHAN ALUEEN KEHITTÄMISESTÄ
Yleisiä huomioita
Alue on varattu puisto-, urheilu- ja ulkoilukäyttöön. Käyttötarkoitus tulee rajata näihin. Erilaiset lisäpalvelut (kuten hotellitoiminta) tulee sijoittaa muualle. Kyseinen alue sisältää
korvaamattomia historiallisia arvoja.
Alueelle ei ole tarvetta sijoittaa uusia toimintoja. Jos sellaisia halutaan lisätä jonnekin, niin vähimmin ongelmia tuottaa Nordenskiöldinkadun varsi Urheilukadun ja Pohjoisen Stadionintien välillä. Tämä koskee lähinnä jäähallia, jonka suhteen lienee paras ratkaisu vanhan kunnostaminen tai uudelleen rakentaminen. Eläintarhan alueelle ei pidä rakentaa lainkaan paikoitustilaa, ainoastaan vanhan jäähallin tienoille lienee tarpeellista rakentaa uusiin ja vanhoihin toimintoihin liittyvä maanalainen pysäköintialue.
Pohjoinen Stadionintien – Mäntymäen alueen linjan itäpuolelle junarataan ja Helsinginkatuun saakka ei saa rakentaa uusia rakennuksia.
Alueen liittäminen ympäristöön
Etelässä Helsinginkatu on ongelmallinen, koska se tukkii pääsyn Töölönlahdelle. Aiemman
suunnitelman mukaisesti on ehdotettu kadun tunnelointia kaupunginpuutarhan kohdalla.
Kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti tunnelointi yhdistää Töölönlahden keskuspuistoon. Jos
liikennettä halutaan erotella pystysuunnassa, olisi parempi laittaa autot kulkemaan tunnelissa. Esitetty kevyen liikenteen alikulku Mäntymäen kohdalla olisi tietenkin parempi kuin ei mitään.
Vauhtitie voitaisiin siirtää aivan radan viereen nyt hoitamattomalle alueelle ja järjestellä Helsinginkadun liittymä uudelleen Linnanmäen uudelleenohjautuvan liikenteen vuoksi.
Näin puistoala kasvaisi, koska Vauhtitien eteläpätkän kohdalle jäisi vain kevyen liikenteen väylä ja uutta puistoa.
Kaupungin pitäisi rakentaa vain kevyelle liikenteelle tarkoitettu silta tulevan pisararadan suuaukon betonikannelta (nykyinen maisemapaikka Alppipuistossa) Hannes Kolehmaisen lenkin kulmaan
Kaupunginpuutarhan muurin kohdalle. Silta ohjaisi turvallisesti kevyen liikenteen ohi Tivolitien ja
Vauhtitien kasvavan liikenteen yli. Sillan pitäisi olla esteetön.
Lopuksi
Kaiken edellä mainitun lisäksi olisimme halukkaita keskustelemaan Alppila – Pasila – Eläintarha
-alueen kokonaisvaltaisesta suunnittelusta. Kyseinen laaja kokonaisuus täytyy suunnitella liikenteellisesti ja toiminnallisesti yhtä aikaa. Sinne on tulossa lähivuosina tuhansia uusia asukkaita, jotka tarvitsevat virkistysalueita.
Helsingissä 28.3.2014
Alppila Seura ry
Juha P. Korhonen
puheenjohtaja
2013-14 toiminnasta
Olemme viimeisen vuoden aikana antaneet lausuntoja raitiovaunulinjastosta, Alppipuistosta ja Lenininpuistosta sekä Linnanmäen paikoitusalueen kaavoituksesta sekä Eläintarhasta.
Suurin ilon aihe on ollut Lenininpuiston säästyminen, puisto tullaan suojelemaan eikä sen läpi tule minkäänlaista kulkua huvipuistoon. Puistosta on kaadettu paljon isoja vanhoja puita, mutta myös istutettu paljon uusia taimia. Osa meistä vierastaa
avartunutta puistoa, osa pitää sitä turvallisempana, osan suree kaadettuja puita, osa odottaa innolla uusien taimien kasvamista.
6.6.2014 klo 14-17 olemme Työväenasuntomuseolla mukana Helsinki-päivän tapahtumassa. Tapahtumassa muistellaan alueen puistokulttuuria ja mennyttä Alppilaa. Taiteiden yönä 21.8. klo 19-21 Alppila Seura järjestää lavatanssit
yhdessä Työväenasuntomuseon kanssa Kirstinkujan puutalojen sisäpihalla.
Syöksykierre soittaa eri vuosikymmenten tanssimusiikkia ja Alppila Seura pitää
kahvilaa.
Vuosi 2014 alkoi Kumppanuustalo Hannan puolustamiskampanjalla, johon seura
antoi oman panoksensa. Se, jääkö talo Sosiaaliviraston ylläpidettäväksi, on vielä avoinna.
Vuosikokous pidetään Kumppanuustalo Hannassa, Sturenkatu 12, tiistaina 22.3. klo 18-20.
Kaikki uudet ja vanhat jäsenet ovat tervetulleita!
Kahvitarjoilu.
ALPPILA SEURAN YLIMÄÄRINEN YHDISTYKSEN KOKOUS 7.6.2012
Alppila Seuran johtokunta uudistui loppukaudeksi Kumppanuustalo Hannassa pidetyssä ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa 7.6.2012. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Juha P Korhonen. Johtokunnan varapuheenjohtajana toimii Eeva Niemiaho, sihteerinä Irja Nykänen ja taloudenhoitajana Paul Parant.
Alppila Seuran puheenjohtaja Juha P Korhosen yhteystiedot:
- 0400 616 335
- juhap.korhonen@pp.sonera.net
Alppila Seuran sähköpostiosoite on alppilaseura@gmail.com
ALPPILA SEURAN VUOSIKOKOUS 27.2.2012
Alppila Seuran vuosikokous pidettiin Kumppanuustalo Hannassa 27.2.2012. Johtokunta uudistui neljällä jäsenellä, mm. edellisen vuoden puheenjohtajisto siirtyi uusien haasteiden pariin. Alppila Seura kiittää väistyneitä ja toivottaa mitä parhainta menestystä uusilla poluilla.
Vuosikokous valitsi yksimielisesti uuden johtokunnan vuodelle 2012. Yhdistyksen ja johtokunnan uusi puheenjohtaja on Ville Massinen. Varapuheenjohtajaksi valittiin Irja Nykänen. Taloudenhoitajana jatkaa Paul Parant. Sihteeriksi valittiin uutena jäsenenä Katja Tukki. Johtokunnan muina jäseninä toimivat kaudella 2012 mm. Kaisa Alatalo, Keijo Ikonen, Petteri Manninen ja Jukka Tanskanen.
Menneet tapahtumat:
Alppila Seura ry. piti vuosikokouksensa 28.2.2011 ”Kaupunki ihmisen koti”-aiheisen keskustelutilaisuuden päätteeksi. Keskustelemassa olivat arkkitehti Johanna Hyrkäs harjulaisesta osallistuvan kaupunkisuunnittelun yrityksestä Part ja sosiologi, kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen Sampo Villanen. Kokouksessa pohdittiin alueen uusia suunnitelmia, kuultiin myös Pasilasta ja Kalasatamasta. Lisäksi mietittiin eikö VR:n Konepajan asuinalue oikeastaan kuuluisi Alppiharjun kaupunginosaan niin, että alueen raja kulkisi Teollisuuskadulla Aleksis Kiven kadun sijaan.
Vuosikokouksen jälkeen seuran puheenjohtajana jatkaa Emilia Palonen. Johtokunnassa jatkavat: Keijo Ikonen, Paul Parant (rh.), Terttu Rautio (varapj.) ja Niilo Vikla. Uusina valittiin mm. Ritva Harle, Ville Massinen ja Irja Nykänen (siht.).
Vuosikokouksessaan 13.3.2010 Alppila Seura päätti jatkaa edellisen vuoden aktiiviista linjaa. Alppila-päivä Helsinki-päivänä ja Kallio Kukkii ja Kipinöi -tapahtumiin osallistuminen olivat innostaneet paikallisia. Alppila Seura jatkaa Harjun nuorisotalon puolustamista ja liittyy JOY-toimintaan. Seuran puheenjohtajaksi valittiin Emilia Palonen, joka jatkaa väistyvän puheenjohtajan Laura Kiukaksen linjaa. Muut johtokunnan jäsenet ovat nyt Paul Parant (sihteeri), Teuvo Pietilä (varapuheenjohtaja), Hilkka Kuusinen (taloudenhoitaja), Keijo Ikonen, Nina Klemmt, Antti Okko, Terttu Rautio ja Niilo Vikla, sekä varajäsenenä Anna Storgårds.
Vuosikokous Hannassa pidettiin ti 31.3.09. Johtokunta uudistui neljällä jäsenellä ja seuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Laura Kiukas. Muut johtokunnan jäsenet ovat nyt Anna Storgårds (sihteeri), Teuvo Pietilä (varapuheenjohtaja), Hilkka Kuusinen (taloudenhoitaja), Keijo Ikonen, Nina Klemmt, Antti Okko, Paul Parant, Terttu Rautio ja Niilo Vikla.
Keskeisimmiksi tehtävikseen uusi johtokunta otti ns. päättärinaukion uudistamisen ja Alppiharjun alueen yleisen viihtyisyyden parantamisen.
Toukokuun 2009 jäsenkirje on postitettu. Jäsenkirjeistä osa lähti sähköisinä. Jos sait jäsenkirjeen postitise, mutta sinulla on käytössäsi sähköpostiosoite, niin ilmoita se meille. Postitamme mielellään kirjeet sähköpostilla; säästämme niin luontoa kuin seuran rahoja.
Vuoden 2008 isoin juttu oli seuran 40-vuotisjuhlat Porvoonkadun Baarissa lauantaina 18.10. kello 14-16. Ohjelmassa Alppila Seuran esittelyä ja mukavaa yhdessäoloa, pääesiintyjinä M.A. Numminen ja Pedro Hietanen.
Lepakkoretki Lenininpuistoon ja Alppipuistoon torstaina 14.8. yhdessä Helsyn eli Helsingin Luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.
Vuonna 2008 Seura juhlii 40-vuotissyntymäpäiviään eri yhteyksissä. Seuraa sivuja ja käy tapahtumissa. Vuoden 2008 päähanke on viihtyisämmän ilmeen saaminen ”viiden minuutin pysäkin” puistolle.
Vuonna 2008 puheenjohtajana toimi Antti Okko ja muut johtokunnan jäsenet olivat Teuvo Pietilä (varapuheenjohtaja), Mia Kunnaskari (sihteesri kevätkauden), Anna Storgårds (sihteeri syyskauden), Hilkka Kuusinen (taloudenhoitaja), Laura Kiukas, Vuokko Jarva, Nina Klemmt ja Ilkka Silo.
Vuonna 2007 puheenjohtajana toimi ensin Kitti Saalonen ja 9.10.alken pj:nä sekä kulttuurityöryhmän vetäjänä Laura Kiukas (alk. 9.10.). Muut hallituksen jäsenet olivat Kati Inkinen, Vuokko Jarva (vpj.), Nina Klemmt, Mia Kunnaskari (siht., ympäristötyöryhmä, nettivast.), Antti Okko, Teuvo Pietilä, Ilkka Silo ja 9.10. aloittanut Vesa Sorjonen. Laura Kiukas toimi varapuheenjohtajana 9.10. saakka ja siitä eteenpäin puheenjohtajana. Vuokko Jarva toimi sihteerinä 9.10. saakka ja siitä eteenpäin varapuheenjohtajana. Mia Kunnaskari aloitti sihteerinä 9.10.2007. Yhdistyksen taloudenhoitajana ja Kumppanuustalo Hannan ja ympäristön historiatyöryhmän vetäjänä toimii Hilkka Kuusinen.
Vuoden 2006 hallituksen kokoonpano oli: Hilkka Kuusinen (pj.), Hannu Hirvikoski, Keijo Ikonen (vpj.), Vuokko Jarva, Nina Klemmt (siht.), Teuvo Pietilä, Riitta Puttonen ja Eila Räisä. Savonpuiston luomupuisto-toimintaa veti Vuokko Jarva. Hilkka Kuusinen edusti seuraa Kumppanuustalo Hannan taloneuvostossa, ja toimi myös Hannan kerran kuussa pidettävissä asukaskokouksissa. Lisäksi Hilkka Kuusinen osallistui varajäsenenä Helsingin kaupunginosayhdistysten liiton HELKAn hallituksen työskentelyyn.
Alppila Seuran toimintaa organisoi kevättalvisin järjestettävä vuosikokous. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki Seuran jäsenet (ks. Liity jäseneksi!). Kokouksessa valitaan Seuran johtokunta, joka suunnittelee ja ohjaa toimintaa seuraavan kauden ajan. Johtokuntaan valitaan puheenjohtaja sekä vähintään 8 ja enintään 14 jäsentä. Lisäksi voidaan perustaa erilaisia työryhmiä, joissa voi olla johtokunnan jäsenten lisäksi ”rivijäseniä”.