”Kuuskulmasta” Alppilan keskusaukio

Alppiharjun kaupunginosayhdistys on esittänyt Helsingin kaupungille Alppilan keskeisimmän aukion nimeämistä virallisesti Kuuskulmaksi. Alppila Seura järjestää Kuuskulma Kipinöi -taidetempauksen aukiolla 13.-28.11., osin Kallio Kipinöi -tapahtuman kanssa samaan aikaan. Nimi on alueella perinteinen, mutta alueen uudet asukkaat eivät sitä tunne.

Paikalla ei ole ollut pitkään aikaan yleisesti tunnistettavaa nimeä. Paikkaa on aiemmin kutsuttu viiden minuutin pysäkiksi, sillä kolmosen raitiovaunun päätepysäkki oli aukiolla. Raitiovaunulinjan päätepysäkki on kuitenkin jo pitkään ollut Eläintarhassa. Kuuskulma on myös vakiintunut vanhemman sukupolven paikallisten asukkaiden sanastoon. Alueen asukkaat kuitenkin vaihtuvat usein, eikä tätä nimeä moni nuorempi alppiharjulainen tunne, vaikka aukiota käyttääkin.

Alppila Seuralla on ollut kesän 2010 oma kukkaistutuksensa Kuuskulmassa ja Karjalankadun aukiolla Porvoonkadun varrella, kun Helsingin kaupunki ei alueen keskustaan kukkia tuonut. Vuonna 2011 seura pyrkii kehittämään aukiota asukaslähtöisesti pyrkien yhteistyöhön Helsingin kaupungin kanssa. Alppila Seura ry
c/o Kumppanuustalo Hanna

Sturenkatu 12, 00510 Helsinki

alppilaseura@gmail.com

www.alppila.net

Helsinki, 1.10.2010

Virallinen aloite
Rakennusvirasto / Kirjaamo,
Nimistötoimikunta
PL 1500,
00099 Helsingin kaupunki

Alppila Seura ehdottaa Porvoonkatu 19 edessä olevan aukion nimeämistä Kuuskulmaksi.

Alppiharjun asukasyhdistys on kiinnittänyt huomiotaan siihen, että Alppilan keskeisimmällä aukiolla ei ole tunnistettavaa nimeä. Porvoonkadulla sijaitsevan aukiota reunustavat ruokakauppa, R-kioski, kolme ravintolaa, baari ja useita kauppoja. Sen keskellä sijaitsee sähkökeskus, WC-rakennus, keräysastioita, ratikkapysäkki ja taksitolppa. Ratikkapysäkki on nimeltään Porvoonkatu, mutta Porvoonkatu on pitkä. Se ulottuu Harjusta, Fleminginkadulta, Alppilan pohjoisnurkkaan Saimaankadulle. Aukio on Porvoonkadun puolivälissä.

Paikkaa on aiemmin kutsuttu viiden minuutin pysäkiksi, sillä kolmosen raitiovaunun päätepysäkki oli aukiolla. Raitiovaunulinjan päätepysäkki on kuitenkin jo pitkään ollut Eläintarhassa. Kuuskulma on myös vakiintunut vanhemman sukupolven paikallisten asukkaiden sanastoon. Alueen asukkaat kuitenkin vaihtuvat usein, eikä tätä nimeä moni nuorempi alppiharjulainen tunne, vaikka aukiota käyttääkin.

Nimenpuute vaikeuttaa paikallistuntemusta mutta myös navigointia alueella. Esimerkiksi, kun seura on ollut yhteydessä rakennusvirastoon, ei paikalle ole löydetty. Myös taksikuskit ovat kertoneet seuralle nimenpuutteen aiheuttamista ongelmista. Jos aukiolla on nimi, se pystytään mainitsemaan keskusteluissa, siitä voidaan tehdä tunnistettava maamerkki ja sille voidaan antaa merkityksiä. Se voidaan tuoda osaksi arkea merkityksellisenä paikkana. Siksi Alppila Seura aloittaa syksyllä 2011 kampanjan nimen virallistamiseksi ja ottamiseksi käyttöön. Tähän tähtää myös seuran Kuuskulma kipinöi -tapahtuma 13.–28.11.2010.

Seura on vakuuttunut siitä, että paikka tarvitsee virallisen nimen, jotta paikan voisi löytää kartalta. ”Kuuskulma” on jo vakiintunut vanhemman polven alppilalaisten käyttöön. Tämän nimen virallistaminen seuran ehdottamine imagokampanjoineen saisi sen myös osaksi nuorempien alppilalaisten arkikieltä ja paikallistuntemusta. Ehdotettu nimi jatkaa helsinkiläisten kadunnimien, Viiskulma ja Kolmikulma, perinnettä kantakaupungissa. Seura toivoo nimistötoimikunnan tukea ehdotukselle.

Alppila Seuran puolesta,

Emilia Palonen                         Terttu Rautio
Alppila Seuran puheenjohtaja   Alppila Seuran hallituksen jäsen
Siuntionkatu 7 a 14, 00510 Hki Porvoonkatu 19, 00510 Helsinki
emiliapalonen@yahoo.co.uk
      terautio@welho.com